ponedjeljak

3. ZVONIMIROVI DANI

Vitezovi iz srednjeg vijeka ponovno su zauzeli Kninsku tvrđavu, na trećim po redu “Zvonimirovim danima”, manifestaciji kojom grad Knin želi obogatiti turističku ponudu ovoga kraja i ujedno educirati posjetitelje drevne tvrđave o bogatoj povijesnoj baštini Knina.

Dvodnevni program “Zvonimirovih dana” počeo je predstavom Dječjega kazališta “Pinokio” “Legenda o Kninu” i nastupom folkloraša iz kninskoga KUD-a “Zvonimir” i HKD-a “Napredak”.

Organiziran je mimohod kralja Zvonimira i kraljice Jelene s vitezovima, viteški turnir za Nagradu kralja Zvonimira, opsada grada i gađanje utvrde vatrenim kuglama iz katapulta, viteške borbe i vojni tabor.

Posjetitelji Kninske tvrđave mogli su se upoznati s načinom života i kuhinjom na srednjovjekovnom dvoru te se i sami natjecati u streličarstvu i mačevanju. Lončari, kovači, medičari, kožari i drugi stari zanati predstavljeni su na tvrđavi, a slikari su organizirali likovnu koloniju s motivima srednjovjekovne tvrđave.

“Zvonimirove dane” treću godinu zaredom organiziraju Grad Knin i KUD “Kralj Zvonimir”, u suradnji s drugim udrugama i Kninskim muzejom, te nakratko vraćaju Knin u njegovo najslavnije doba, za vrijeme stolovanja kralja Dmitra Zvonimira, u 11. stoljeću.

U atraktivnom programu, i ove su godine sudjelovali “Vitezovi zelingradski” te “Dubovački strijelci”, koji su priredili simulaciju srednjovjekovnih borbi. Manifestacija već prelazi u tradiciju, a organizatori najavljuju da će “Zvonimirovi dani” iduće godine postati “Zvonimirovo ljeto” te će se slična događanja održavati na tvrđavi tijekom cijelog ljeta.

LIKOVNA KOLONIJA NA ZVONIMIROVIM DANIMA

Slikari

Davorka Marin,Nina Brkić,Nena Brkić,Petar Hranuelli,Mirko Marić,Ivica Martić,Željka Miletić,Slavka Vučemilović,Elektrina Skelin,Mićo Miljković,Mirjana Aničić,Nada Hržić i dvije nadarene kninske jedanaestogodišnje umjetnice Mia Hržić i Veronika Miletić.













-------------------------
---------------------

Nema komentara: