IZ MEDIJA

 STRANICE GRADA KNINA

GRAD KNIN


NOVOSTI

Nova predstava dječjeg kazališta "Pinokio" iz Knina
Klikni na sliku za uvećanu verziju Dječje kazalište Pinokio-Knin, koje djeluje pri KUD-u "Kralj Zvonimir", predstavilo se javnosti 3. prosinca sa predstavom Ivane Brlić Mažuranić - Šuma Striborova. U predstavi glume 23 djece od 3 do 14 godina.  Premijera predstave održala se u Domu HV pred prepunom dvoranom razdragane djece iz OŠ Dr. Franje Tuđmana.

Glumci: Mia Hržić- guja, Martina Ravlić -majka, Marko Matas-sin, JovanaKopanić-Malik Tintilinić,Šime Miljković Skelin- Stribor, Jelena Sušilović-pripovijedač, DarijaTeklić-pripovijedač, Šuma Striborova-Ana Vrdoljak, Josip Jović, Barbara Jović, Luka MiljkovićSkelin, Maja Mešin, Ana Milat.Domaći-Lana Ramljak, Luciana Stojak, Antonija Kero,Vice Kero, NinaČapin, Tara Matić,Vanesa Brčina, Katica Tokić, Monika Matas, Matea Jović
Režija,scenografija,kostimi-Nada Hržić,
Pomoćnik režisera-MartinaRavlić
 ________________________________________________________________________________
SLOBODNA DALMACIJA

13.12.2010. | 23:37
Premijera kninskogA kazališta ‘pinokio’

‘Šuma Striborova’ oduševila šibenske osnovce

Pred prepunom dvoranom kninskog Doma HV, za učenike kninskih osnovnih škola, Dječje kazalište Pinokio Knin, koje djeluje pri KUD-u Kralj Zvonimir, premijerno je izvelo svoju novu predstavu Šuma Striborova, rađenoj prema poznatoj bajci Ivane Brlić Mažuranić.

U predstavi nastupa 23 djece od 3 do 14 godina. Nastupili su Mia Hržić, Martina Ravlić, Marko Matas, Jovana Kopanić, Šime Miljković Skelin, Jelena Sušilović, Darija Teklić, Ana Vrdoljak, Josip Jović, Barbara Jović, Luka Miljković Skelin, Maja Mešin, Ana Milat, Lana Ramljak, Luciana Stojak, Antonija Kero, Vice Kero, Nina Čapin, Tara Matić, Vanesa Brčina, Katica Tokić, Monika Matas, i Matea Jović.

Autorica nove predstave je Nada Hržić, voditeljica kazališta Pinokio, koja se pobrinula za režiju, scenografiju i kostime, a Martina Ravlić je pomoćnica režisera.

Kninski školarci bili su oduševljeni predstavom Pinokia i mladim glumcima, koji su i ovaj put potvrdili svoj talent i predanost.
Ž.JURAS


 ______________________________________________________________________________________

NOVOSTI GRAD KNIN  -  http://www.knin.hr/detalj.asp?dID=239
http://www.knin.hr/crta.jpg
 

Održana predstava Dječjeg kazališta "Pinokio" -"Pazi mina"
U četvrtak, 29.travnja u dvorani Doma HV održane su dvije edukativne predstave "Pazi mina". Zvinga Ringa (Martina Ravlić) i njene sestre Pinga i Pixa (Ana Vrdoljak i Mia Hržić) koje dolaze sa planete Ringolin, ispričale su nam kakve opasnosti se kriju na planeti Zemlji. Što se sve može dogoditi na livadama i šumama, u kakve opasnosti roditelji dovode svoju djecu držeći oružje u svojim domovima.

Kroz "Pazi mina" pokazalo nam je 21 dijete Dječjeg kazališta Pinokio. Pinokio već 6 godina ovom predstavom educira djecu diljem Hrvatske i do sada ju je vidjelo više od 3000 djece. Osim same predstave jučer su djeca mogla vidjeti i dva edukativna filma HCR-a -Klupica i Plop a nakon toga predstavnici Crvenog križa održali su predavanje o minama na kojem su djeca naučila kako se ponašati u navedenim situacijama te su vidjeli makete raznih eksplozivnih naprava.
Fotografije vezane uz vijest:
Klikni na sliku za uvećanu verziju
Klikni na sliku za uvećanu verziju


Klikni na sliku za uvećanu verziju
Klikni na sliku za uvećanu verzijuDokumenti vezani uz vijest: 
   ________________________________________________________________________________________

       KNIN: "Pazi mina" - Dječje kazalište "Pinokio"

http://www.uputnica.com/images/stories/kazaliste/pazi%20mina.jpgU četvrtak, 29. travnja, u Domu HV u Kninu, održati će se predstava "Pazi mina" - Dječjeg kazališta "Pinokio", s početkom u 10:30 sati i u 14 sati.

Dječje kazalište Pinokio je službeni koordinator Hrvatskog centra za razminiranje, pa i ove godine kroz predstavu "Pazi mina" provodi edukaciju i upozorava djecu na probleme miniranog i minski sumnjivog prostora.
 

Na samom početku prikazati će se petominutni edukacijski promotivni materijal, filmovi HCR-a "Klupica" i "PLOP", dok će nakon predstave, predstavnik Crvenog križa održati i kratko predavanje.
 

Mjesto: Knin
Lokacija:
 Dom HV
Datum:
 29. travnja 2010.
Vrijeme: 10:30 sati i u 14 sati
Ulaz: slobodan


http://wmd.hr/portal/slike/trazi-d.gif
·         Video TV
·         Recepti
·         Oglasnik
·         Auto moto
·         Video TV

Legenda o Kninu  

http://wmd.hr/portal/video-ostalo/hrvatska/legenda-o-kninu/

     Pred vama je isječak iz predstave, Legenda o Kninu, u izvedbi Dječjeg kazališta Pinokio iz Knina. Financirana je od strane Ministarstva kulture. Prvi put je izvedena prošle godine u okviru obilježavanja Dana grada Knina. Autor teksta, scenarija, režije i scenografije je gđa. Nada Hržić.
      Autorica je od nekoliko legendi iz različitih razdoblja kninske povijesti napravila jednu priču i smjestila je u vrijeme i na dvor kralja Zvonimira.
     Moglo bi se na dugo pisati o predstavi, međutim sve to je nevažno imajući na umu koliko je naša kulturna scena siromašna prizorima iz prebogate starohrvatske povijesti. Teško je ne zapitati se, odakle sudionicima predstave, tolika volja, postaviti na scenu ono što zanemaruju moderni hrvatski mediji. Ali da ne bi sve završilo samo na pohvalama, uputio bih autorici jednu dobronamjernu primjedbu. Vjerojatno bi se na hrvatskoj muzičkoj, etno sceni, našlo radova primjerenijih od onih upotrijebljenih u predstavi.
     Na kraju čestitke i želja da nas Dječje kazalište Pinokio razveseli novim pričama i legendama.
     Autor:miro

____________________________________________________________________________________http://www.crohr.com/novosti-najave
http://2.bp.blogspot.com/_DgcoNFBlbxY/ShxIzcoWG3I/AAAAAAAABRg/u274ZAlpcg4/s320/P1010099.JPG

http://1.bp.blogspot.com/_DgcoNFBlbxY/ShxIzKymJ2I/AAAAAAAABRY/qNwv94D_sGg/s320/P1010098.JPG
Nova predstava dječjeg kazališta Pinokio.
Kazalište Pinokio, pripremilo je dramsku predstavu „Legenda o Kninu“,
a financira ga odjel za kazališnu umjetnost Ministarstva kulture.
„Legenda o Kninu“ predstava je koja u sebi sadržikninske priče i legende,dakle predstava koju bi sva kninska djeca trebala vidjeti.
Predstava će se održati na kninskoj tvrđavi dana 4.lipnja,2009 (četvrtak) u 19 i 30 sati.
Tekst,scenorafija i režija-Nada Hržić
_____________________________________________________________________________

NOVOSTI GRAD KNIN 
http://www.knin.hr/crta.jpg

http://www.knin.hr/detalj.asp?dID=230
KREDOM PROTIV MINA I PREDSTAVA 
Klikni na sliku za uvećanu verzijuU sklopu obilježavanja mjeseca borbe protiv mina i Svjetskog dana borbe protiv mina KUD "Kralj Zvonimir"  i Dječje kazalište "Pinokio" nastavlja s svojom tradicionalnom edukacijom  i osvješćivanjem djece o minskoj opasnosti.Na likovnim radionicama, 21. i 22. travnja djeca su svojim radovima obilježila travanj mjesec borbe protiv mina 

29.TRAVNJA PREDSTAVA "PAZI MINA"
Dječje kazalište Pinokio, kao službeni koordinator Hrvatskog centra zarazminiranje i ove godine kroz predstavu "Pazi mina" provodi edukaciju i upozorava djecu na probleme miniranog i minski sumnjivog prostora. Na samom početku prikazati će se petominutni edukacijski promotivni materijal, filmovi HCR-a "Klupica" i "PLOP" , a nakon predstave, predstavnik Crvenog križa održati će i kratko predavanje. Predstava Dječjeg kazališta Pinokio,"Pazi mina", održati će se u Domu HV, 29. travnja 2010 .- u 10 i 30 sati i u 14 sati
Fotografije vezane uz vijest:
Klikni na sliku za uvećanu verziju
Klikni na sliku za uvećanu verzijuKredom protiv mina i predstava „Pazi mina“ HRVATSKI CENTAR ZA RAZMINIRANJE-
U okviru djelatnosti povodom „Travnja- mjeseca zaštite od mina“, u Kninu, u Kulturno-umjetničkom društvu Kralj Zvonimir, održane su likovne radionice 21. i 22. travnja u kojima su djeca svojim radovima obilježila Travanj- mjesec zaštite od mina.
Također planira se 29. travnja 2010. godine, u Domu Hrvatske vojske, održati dvije predstave Dječjeg kazališta „Pinokio“ iz Knina pod naslovom „Pazi mina“. Ovime se i Dječje kazalište „Pinokio“ uključilo u provođenje edukacije djece na probleme miniranog i minski sumnjivog prostora. Nakon izvedbe predstave, predstavnik Hrvatskog Crvenog križa održat će kratko predavanje o opasnostima od mina.
http://www.hcr.hr/images_upload/t_7677920100422_17.JPG
Premijerno odigrana predstava „Legenda o Kninu“ GRAD KNIN
http://www.knin.hr/crta.jpg
 
8.6.2009 u 15:14

Nova predstava dječjeg kazališta „Pinokio“ odigravala se u ambijentu kninske Tvrđave koji u potpunosti prati mjesto i vrijeme radnje ove predstave.

Voditeljica skupine je kninska umjetnica gospođa Nada Hržić koja je osmislila i predstavu glumačke skupine „Pinokio“. Predstavu su financirali Ministarstvo kulture - odjel za kazališnu djelatnost, Grad Knin i HNK Zagreb.
Predstava prepričava nekoliko kninskih legendi od kojih je najzanimljivija bila o ljepotici Teni - Legenda priča o vremenima kada je u Kninu strah sijao strašni zmaj „Zmaj-paša“ koji je u svoje labirinte ispod Tenenske tvrđave gdje je živio u jednoj špilji odvodio lijepe djeve. Strašni zmaj se zagledao u ljepoticu „Tenu“ ali tenenske zidine štitile su je od tog zlotvora.“Dobri kralj“ i njegova žena „kraljica Lipa“ sazvali su vijeće vitezova ne bi li se riješili zlog zmaja. Iz dalekog kraljevstva pozvali su vitezove“, ali oni su dugo putovali pa su na zmaja krenuli domaći vitezovi na čelu sa vitezom Radovanom. Strašna borba sa zmajem trajala je sedam dana i sedam noći te je napokon savladan i ubijen. Ljepotica Tena je spašena, a brdo na kojem leži kninska tvrđava prozvano je brdo „Spas“. Priča završava velikom ljubavi ljepotice Tene i viteza Radovana, a tijelo Zmaj-paše navodno se još uvijek nalazi ispod tvrđave u mnogobrojnim labirintima.
__________________________________________________________
                                   GRAD KNIN
''Legenda o Kninu'' za kninske osnovnoškolce i predškolsku djecu     http://www.knin.hr/news/news_item.asp?NewsID=590
http://www.knin.hr/crta.jpg
 
24.11.2009 u 12:34


Kninsko kazalište Pinokio, održalo je tri nastupa za kninske škole i
vrtiće. Tridesetak malih glumaca uspješno su svojim vršnjacima,ispričali priču kroz glumu i ples.

Legenda o Kninu, skup je više legendi sažete u jednu priču. Tekst, scenografiju i režij potpisuje Nada Hržić, plesni dio uspješno je vodila Martina Ravlić.


Predstavu su odglumila djeca od 4 do 13 godina, a u posljednjih 6 mjeseci odigrana je već 5 puta. Sljedeća predstava ovog dječjeg kazališta, pod nazivom "Božić na dvoru Kralja Zvonimira" priprema se već od sljedećeg tjedna, a biti će prikazana tijekom prosinca ove godine.
You tube

                Dječje kazalište

Legenda o Kninu

Djeca iz kazališne skupine Pinokio na kninskoj tvrđavi izvela kazališnu predstavu „Legenda o Kninu“
Naslovnu sliku multimedije učitao: cvrkut.prkos.com
(Klik na sliku za pokretanje multimedija datoteke)
Naslovnu sliku multimedije učitao: cvrkut.prkos.com
CVRKUT

U spilji ispod tvrđave strašni zmaj imenom Zmaj-paša tlačio je i terorizirao hrvatski narod.u Dubini brda na kojem je ležala tvrđava napravio je veliki labirint ne bi li onemogućio bijeg svojih žrtava iz njegovog podzemnog carstva.

http://slike.hr/slika.php?z=legenda10.jpg

Dobri kralj i njegova žena kraljica Lipa htjeli su pomoći svome narodu te su pozvali hrabre vitezove Royals Horvatos iz dalekog kraljevstva ne bi li svoje podanike riješio muka.Strašni zmaj osobito je volio mlade i lijepe djevojke koje je krao i vodio u svoje labirinte.Oko mu je ovaj put zapelo za mladu i lijepu djevojku Tenu koja je živjela okružena zidinama u tenenskoj tvrđavi, a čuvale su je vile i vitezovi čistog srca.

http://slike.hr/slika.php?z=legenda20.jpg

Jednom prilikom lijepa Tena izišla je van zidina grada Tenena po svježu vodu i strašni zmaj, Zmaj-paša, je iskoristio priliku i ukrao djevojku.Tuga je zavladala gradom ,a najtužniji i najjadniji bio je vitez Radovan koji je bio zaljubljen u mladu ljepoticu.Vile i vilenjaci čuvali su Tenu od smrti u labirintima podzemlja.Hrabri vitezovi dolazili su izdaleka ,a čekati se više nije moglo.

http://slike.hr/slika.php?z=legenda30.jpg

Dobri kralj i kraljica Lipa okupili su vitezove čista srca iz svoga kraljevstva koje je predvodio hrabri vitez čista srca Radovan.Pošli su u podzemlje te su se sedam dana i sedam noći borili sa strašnim zmajem.Ubili su ga i spasili djevojku,a brdo na kojem je ležala tvrđava od tog trena zvalo se brdo „Spas“.

http://slike.hr/slika.php?z=legenda40.jpg

Kraljevstvom je zavladalo veliko veselje.Kosti ubijenog zmaja nalaze se negdje u labirintima tvrđave ,a lijepa djevojka Tena konačno je bila sa svojom ljubavi vitezom Radovanom.

http://slike.hr/slika.php?z=legenda50.jpg

http://slike.hr/slika.php?z=legenda60.jpg

Čiča miča gotova je priča,Laku noć.IZ MEDIJA- NOVINE,INTERNET...Petak, 27 Srpanj 2007

Matas, Irena ( i grupa autora ): Smećko Smečkić ( slikovnica ): 210 mm x 298 mm, klemano, 12 stranica: HKD Napredak Podružnica Knin; Knin - Zagreb, 2007. Oduvijek je poznato kako rad i ideje donose povjerenje financijera, te samu mogućnost da se o nečemu odlučuje, da se ukaže povjerenje, osiguraju sredstva i određena nakana dovede do kraja. Grupu kninskih vrijednika i njihov projekt edukacije za proširenje ekološke svijesti i očuvanja okoliša, prepoznalo je Ministarstvo okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, te financijski potpomoglo kazališnu predstavu i slikovnicu, Smećko Smečkić, u nakladi HKD Napredak Podružnica Knin. Potpisani autori teksta su: Nada Hržić i Irena Matas, dok ilustracije potpisuju Željka Lovretić i Nada Hržić. Poznato je i kako su spomenute dame veoma uspješne slikarice i pjesnici, onda je razumljiv i zajednički rad, bliz djeci i u tekstu i u ilustraciji, kako bi slogan, Volim Hrvatsku, imao opravdanost u edukativnom i praktičnom smislu, te opredmećenim uratkom skrenuo pozornost na značaj okoliša, probleme globalnog zatopljenja i posljedica koje iz toga slijede.
Matrica kninske priče je bajka, a imena glavnih junaka uprizorena iz miljea otpadnih pojmova, gdje na kraju slijedi svjetlo ispred i iza svih onečišćenja: Oni razradiše taktiku i Smećko preuzme stvari u svoje ruke. Donese vode i poprska stražare koji čuvaše kralja te se oni smanjiše, ekipa ih odvuče da ne smetaju Smećku na putu. Kad ga Smećka ugleda razveseli se, te tako probudi kralja koji je spavao. Kad Smrdograd Zarazić ugleda Smećka toliko se ražesti u nadi da ga ščepa. No, naš junak je ostao hladan te kad se kralj približio on ga s vodom poprska toliko da ovaj postade smiješno malen. ( 8. str. ).
Ipak, nameće se potreba lektorskog posla. Knin mora prepoznati vrijednosti zajedništva koje ima, a u tom zajedništvu zasigurno ima dostatan broj stručnih ljudi za poslove nakladništva, od prve pružene ruke do prevoditeljskih poteškoća čiju slojevitost uspješno prevazilaze. Naravno, spomenuto se ne odnosi samo na ovaj uradak, što je pohvala i nakladniku i autorima, nego na sveukupnost kulturalnih odnosa u gradu na sedam rijeka, u Kraljevskom gradu Kninu, odakle i uradci moraju poteći bistrinom, svježinom i kraljevski dostojanstvenim marom u svijet koji okružuje i u koji su umreženi svi relevantni pokazatelji grada, simbola slobodarskoga duha, simbola borbe za dostojanstvo kroz vremensku distancu nekoliko tisuća godina, a kultura je i kultura odnosa prema i spram prirodnih procesa.
Volim Hrvatsku, volim je radom i znanjem, volim je i u pogreškama koje nastojim uočavati i ispravljati, volim je zato što je osjećam svojom i što se osjećam njen.
Ovakva opetovana poruka zasigurno je vodila i entuzijaste Knina, četverolist kninskih dama, a ovo je samo jedan dio onoga što uradiše u plemenitoj nakani za svoj grad, jedan i jedini, Knin.

Hrvati AMAC - Kultura - Religija

Knin, 16. srpnja 2007. Fabijan Lovrić

>> Izložbe

TRIBUNJ

Likovna udruga KNIN ( Objavljeno: 05.06.2006.)
- Likovna udruga "Knin"- Knin, Skupna izložba, 02.06.- 20.06.2006. g.
Likovna udruga "Knin" je registrirana prije 4 godine iako radi i djeluje više od 7 godina. Broji 11 članova. Organizira tradicionalne humanitarne slikarske kolonije "Tvrđava u srcu Knina", humanitarne aukcije slika, radionice sa djecom i mladima a pri udruzi djeluje i dječje amatersko lutkarsko kazalište "Pinokio" te dramska skupina. Autore te samu Udrugu predstavio je Draženko Samardžić- ravnatelj kninskog muzeja.
Kate Đonko i Nada Hržić osnivaju Udrugu 2002. Nada Hržić je do sada imala više samostalnih i skupnih izložbi. Tehnike- ulje na platnu i pastel.
Mijat Marić- sadašnji predsjednik Udruge. Imao više samostalnih i skupnih izložbi. Organizator tradicionalne likovne kolonije na kninskoj tvrđavi. Tehnika- ulje na platnu.
Nada Hržić- jedan od osnivača Udruge. Sa Željkom Lovretić osniva dječje kazalište lutaka pri udruzi, zadužena za scenografiju, piše tekstove i izrađuje slikovnice...Izlaže samostalno i skupno. Izrađuje unikatni nakit, bavi se šivanjem i izradom oslikanih torbica. Tehnika- suhi pastel.
Željka Lovretić zajedno s Nadom Hržić osniva kazalište, izrađuje lutke, slikovnice i trenutno se bavi snimanjem amaterskog filma pri kazalištu. Izrađuje nakit, bavi se šivanjem raznim modnih detalja i odjevnih predmeta. Tehnike- ulje na platnu i akril.
Slavica Vučemilović imala je više samostalnih i skupnih izložbi. Izrađuje suvenire. Tehnike- ulje na platnu.
Zorica Jelić imala je mnoge samostalne i skupne izložbe. Tehnike- akril i akvarel.
Ivica Marić- imao brojne samostalne i skupne izložbe. Tehnika- ulje na platnu.

Otvoren božićni sajam na Tržnici u Kninu
11.12.2006 u 13:02
Povodom blagdana sv. Nikole i nadolazećih božićno-novogodišnjih blagdana na Tržnici u Kninu otvoren je božićni sajam koji će trajati cijeli mjesec prosinac. U zabavnom programu nastupili su dječji zbor "Klinci iz kraljevskog grada" i Lutkarsko kazalište "Pinokio".
Okupljenim građanima obratio se direktor Tržnice Šimo Šimić te najavio zamjenika gradonačelnice Tomislava Vrdoljaka. Gospodin Vrdoljak u svom je govoru napomenuo kako se nada da će otvaranjem ovoga božićnog sajma, građani Knina moći kupiti sve ono što im je potrebno za nadolazeće blagdane. Čestitajući djeci blagdan sv. Nikole i svim Kninjankama i Kninjanima nadolazeće božićne i novogodišnje blagdane, zamjenik gradonačelnice otvorio je božićni sajam na Tržnici u Kninu.
Kazalište će nastupati sa istom predstavom “ Djed Božićnjak I velika frka”15.prosinca u udruzi invalida sv.Bartolomej zatim na pedijatriji opće bolnice.
18 prosinca uveseliti će štoćenike doma za starije I nemoćne a zatim će 21.prosinca gostovati na Božićnom koncertu KUD-a kralj Zvonimir.
Inače tekst za ovaj igrokaz napisala je Nada Hržić , kostime osmislila I izradila Željka Lovretić a scenografiju Nada Hržić.
stranice Grada Knina
26.10.2006

Predstave o opasnostima od mina i radionice za djecu žrtve mina – dio Festivala prvih

Već prvog radnog dana 4.Festivala prvih započele su s radom radionice za djecu i mlade stradale od mina u prostorima Galerije Studentskog centra i Male dvorane ITD-a u Savskoj 25, koje će trajati od 25. do 27. listopada a završna prezentacija rezultata radionice bit će 27. listopada u 18:30 sati u istom prostoru. Voditelji radionica su članovi sastava "Zabranjeno pušenje" te učitelji stranog jezika, računalstva i sporta, koji s djecom rade već 6 godina tijekom ljetnih radionica u ortopedskoj bolnici Dr. Martin Horvat u Rovinju. Istog dana, na drugom kraju grada, u Društvenom domu mjesne samouprave Pešćenica, održavale su se edukacijske predstave za učenike nižih razreda Osnovne škole Dragutina Kušlana. Predstavu Pazi, mina! Izvelo je Dječje lutkarske kazalište Pinokio iz Knina, dok je predstavu Bembo i prijatelji protiv mina izvela je Udruga Bembo.

Obje udruge izdale su i edukativne slikovnice „Pazi, mina!“ i „Opasnost na mrkvinom vrhu“ koje su podijeljene djeci i učiteljima nakon predstava kako bi tijekom nastave mogli još više obraditi ovu važnu temu. Od 1991, godine u minski sumnjivom prostoru od mina je stradalo 70-oro djece od kojih 12 smrtno, te još 64 djece, od kojih 10 smrtno, stradalo je izvan minski sumnjivih prostora od eksplozija raznih ubojitih sredstava (eletričnih kapisli, detonatora, upaljača, tromblona, ručnih bombi, oružja i slično) što je dokaz da su djeca u urbanim sredinama daleko od minski sumnjivih prostora jednako ugrožena no ne minama već eksplozivnim ostacima rata.

HCR - Hrvatski centar za razminiranje